Vezetéstechnika GyÅ‘r

Szia!

 A tréningrÅ‘l


A tréning szót könnyen összekapcsolhatjuk az oktatás, tanítás szavakkal.
Ezzel szemben én nem szeretnék oktatásról, ne adj isten kioktatásról beszélni. Inkább úgy jellemezném a tréninget, hogy egy együtt eltöltött jó hangulatú nap során a személyes tapasztalataim és az elmúlt évek alatt megszerzett gyakorlat szórakoztató átadásával szeretnélek megismertetni a motorozás alapjaival.
Nem adok jogosítványt, nem jogosítalak fel semmire, viszont ha te is szeretnéd, baleset megelÅ‘zési ötletekkel, vezetéstechnikai tanácsokkal, gyakorlati megoldásokkal gyarapíthatom tudásodat, így nem a saját bÅ‘rödön kell megtapasztalnod a motorozás hátulütÅ‘it, hanem felkészülten nézhetsz szembe velük.

Amit megtanulhatsz:
Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy az a motorozási tudás, mely a jogosítvány megszerzéséhez szükséges, roppant kevés a közúton való életben maradáshoz.
A tréningeken azt szoktam mondani, hogy amikor a motoros kitolja a motorját a garázsból, onnantól Å‘ lesz John Mclain a Die Hard valamennyi részébÅ‘l. Úgy kell közlekednünk a motorral, mintha mindenki csak ránk vadászna az autók, kamionok, buszok kormánya mögül, a bicikliken ülve, a járdáról lesbÅ‘l lecsapva, vagy akár egy másik motoron ülve. És akkor még saját magunkról nem is szóltam.
Mivel minket nem véd karosszéria, csupán jó esetben a lehetÅ‘ legjobb ruházat, egy baleset esetén roppant sérülékenyek vagyunk.
Épp ezért szükséges megtanulni, hogy hogyan tudjuk a motor kezelni a forgalomban, elkerülni a balesetveszélyes szituációkat, illetve ha már ilyenbe keveredtünk, lehetÅ‘leg probléma nélkül kikeveredni belÅ‘le.

A képzéseken nem csak gyakorlati, hanem elméleti ismeretekkel is gyarapodhatsz a motorok kezelését és a forgalomban való részvétel alapvetÅ‘ szabályaival kapcsolatban. Nem Kreszt oktatok, abból a jogosítvány megszerzéséhez le kellett vizsgázni, illetve vannak erre szakosodott oktató cégek. Viszont igyekszem felhívni a figyelmet a Kresz és a gyakorlat párhuzamaira és különbségeire.
Nem pályamotorozást vagy terepmotorozást tanítok meg neked, hanem a mindennapi közlekedésben használható technikákat.

Nagy hangsúlyt kap a gyakorlatok során a motorkerékpár alapvetÅ‘ kezelésének technikája, a balesetveszélyes helyzetek és azok elkerülésének szimulációja, különös tekintettel a kikerülési és fékezési, vészfékezési technikák elsajátítása.
Olyan feladatokat kell megoldani, melyek a magyarországi rendÅ‘rmotorosok vizsgafeladatai között is szerepelnek.

KezdÅ‘knek és haladóknak egyaránt!
Mindegy, hogy milyen szinten motorozol, friss-e a jogosítványod, van-e egyáltalán, vagy te vagy a vezetéstechnikai tréningek koronázatlan királya.
Ha tanulni, vagy csak gyakorolni szeretnél, szívesen látlak a tréningjeimen.
És igen, jól olvastad! Nem szükséges jogosítvány a képzésen való részvételhez, mivel azt elzárt, forgalommentes területen tartom, így akár a forgalmi vizsgára is felkészülhetsz egy barátod motorján!
Robogód van? Az sem probléma! Nincs köbcentiméter határ, a legkisebb motoroktól a legnagyobbakig várok mindenkit.

Mi van, ha nem megy?
 Igyekszem a résztvevÅ‘k képességeit már a tréning elején felmérni, így mindenki a saját tudásának,  bátorságának megfelelÅ‘ képzést kapja.
A rossz hír, hogy a motorok tudják az összes feladatot, csak rajtad múlik, mennyit tudsz kihozni belÅ‘le és magadból. Ebben próbálok a legtöbbet segíteni.
Semmi sem kötelezÅ‘! Ha úgy érzed, hogy egy feladathoz nincs elég bátorságod, nem fogunk kinevetni! Ehelyett inkább könnyebb, rávezetÅ‘ gyakorlatokkal segítek megszerezni a kellÅ‘ önbizalmat. Senki sem született motor nyergében (azt hiszem), de mindent meg lehet tanulni!

Meddig tart?
A tréningeket reggel 8-9 órakor kezdjük és délután 14-15 órakor ér véget az aktuális idÅ‘járásnak megfelelÅ‘en (Melegben korábban kezdünk és korábban van vége), errÅ‘l a tréning elÅ‘tt értesítem a jelentkezÅ‘ket. Dél környékén egy fél órás ebédszünetet tartunk, amikor a hozott szendvicset, üdítÅ‘t el lehet fogyasztani, illetve a közeli Plaza éttermében is van lehetÅ‘ség ebédelésre.
Az egyes gyakorlatok között tartunk apró szüneteket, melyek során a motorok is és te is pihenhetsz, illetve beszélgethetünk az elméleti tudnivalókról is, melyek akár a következÅ‘ gyakorlatokhoz is kapcsolódhatnak.

És ha esik az esÅ‘?
A tréningeket akár gyenge esÅ‘ben is megtartom, mivel egy túra során sem áll meg az ember, ha esni kezd. Fontos, hogy ilyen körülmények között is megtapasztaljuk a motorkerékpár kezelésének nehézségeit. Amennyiben azonban a tréning napján nagyobb esÅ‘re lehet számítani, úgy az elmarad, a jelentkezÅ‘ket pedig idÅ‘ben értesítem.

Ki és mivel vehet részt a képzésben?
 A tréningeken minden részvevÅ‘ a saját motorkerékpárjával vesz részt, mivel személyes véleményem szerint mindenkinek azt a motorkerékpárt  kell megismernie, melyet késÅ‘bb az utakon is használni fog. A motorkerékpárnak a közúti forgalomban való részvételre alkalmas állapotúnak kell lennie. A nem megfelelÅ‘ műszaki állapot  (kopott gumi, olajfolyás stb) esetén a részvételt nem engedélyezem.
A tréningeken megfelelÅ‘ ruházat is szükséges.
A hosszú nadrág, csizma, kesztyű, póló ugyan elegendÅ‘, de jobban örülök a protektoros vagy bÅ‘r ruházatnak. Egyes feladatokat el lehet végezni könnyebb öltözetben is, de olyanok is vannak, melyeknél a fokozott biztonság szükségszerű.
Bukósisak kötelezÅ‘! Ez nélkül egyetlen gyakorlat sem végezhetÅ‘.
Alkoholos befolyásoltság illetve bódultságot okozó szerek hatása alatt álló személyek a képzésen nem vehetnek részt!
A rendezvényeken mindenki saját felelÅ‘sségére vesz részt, az esetlegesen bekövetkezÅ‘ balesetekért a rendezÅ‘ és a támogatók semmilyen felelÅ‘sséget nem vállalnak.

Hogyan lehet jelentkezni?
A képzésekre kizárólag ezen honlapon keresztül lehet jelentkezni a JELENTKEZÉS menüpont alatt. Telefonos, e-mail-es jelentkezést nem áll módomban elfogadni. Az oldalon megjelentetett idÅ‘pontok mellett feltüntetésre kerül, hogy hány hely szabad még az adott idÅ‘pontban. Ha az adott idÅ‘pontban a létszámkeret betelt, további jelentkezés nem lehetséges.

Ha mégsem tudok elmenni?
Mindenkivel elÅ‘fordulhat, hogy valami közbejön, és a jelentkezés ellenére mégsem tud eljönni a tréningre.
Ilyen esetben kérlek mielÅ‘bb értesíts telefonon, vagy e-mail-ben, hogy a felszabaduló helyet esetleg más el tudja foglalni.
 

Web Analytics and Web Statistics by WebSTAT

 

;